Kek Pandan Muffin | Resepi Apa Sis?
Resepi Apa Sis? Kek Pandan Muffin
Apa Apa Aje '.Info: Tiada telur, tiada produk tenusu. Sesuai untuk anak-anak yang ekzema). Lembut dan lembap.
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (manis..boleh kurangkan ikut selera)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 cawan minyak masak
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid atau di Malaysia-ENO
Sedikit perasa pandan + pewarna hijau
1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda, serbuk penaik) ke dalam satu bekas.
2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, pewarna, perasa pandan) ke dalam satu bekas.
3. Masukkan (2.) ke dalam (1.), sambil dikacau dengan garpu.
4. Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. Boleh dibeli di Tesco tempat ubat atau di farmasi.
5. Rehatkan 5 minit (cukup masa untuk ENO bertindak mengeluarkan buih)- mungkin tak berapa nampak, tapi adunan nanti akan kurang likatnya.
6. Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 minit, 160C. Untuk perasa lain boleh cuba contoh di bawah. Sebenarnya, kukus lagi sedap. Kalau bakar kering sangat pula.
7. Pilihan 1: Banana Muffin Ramuan: 2 biji pisang kecil + 3/4 cawan susu soya
8. Pilihan 2: Apple Muffin Ramuan: 4 sudu besar sos epal Bramley + 3/4 cawan susu soya
9. Dari resipi ni, macam-macam perasa boleh buat. Selamat mencuba.
No comments: